Witam!
Tomasz - wszystko widać na zdjęciach.
1. Tego typu zapisy mamy w relacjach (relationes), czyli posługując się starymi sygnaturami Kutrzeby będą to księgi CCRel.
2. Rok 1785 to księga CCRel. 216, czyli wg nowego oznaczenia sygnatur w AN Kraków to zespół 5 i j.a. 890.
3. Masz podany nr zapisu (dokumentu) 901 oraz strony (od 2469 - słabo widoczne).
4. Dla kompletu trzeba by dodać jeszcze jedną stronę wcześniejszą (2468) - na której mamy datę.
5. Data zapisu to: Piątek po święcie św. Bartłomieja Ap. AD 1785 - czyli 26.08.1785 r.
Teraz tylko wejść do AN Kraków (
www.szukajwarchiwach.gov.pl/web/archiwum...e-w-krakowie/zespoly
) i odszukać.
Pozdrawiam!
Tadek
Ostatnia1 rok 11 miesiąc temu edycja: Tadek Kowalski od.
The following user(s) said Thank You: Tomasz Baryła
Dwór w Osieku kupił potem Płatek z Katowic, potem sprzedał Łabusiom, którzy żyją tam do dziś. Dwór, choć piękny niestety zamienił się w ruinę, a Łabusie mieszkają w obok postawionym przez siebie klocu. Dawno temu, w ich stawie utopiła się córka bratanicy mojej babci 4letnia Monika. Obie rodziny po sąsiedzku ponoć rywalizowały ze sobą,... A po Nowodworskich, jako piękna pamiątka został odznaczający się od reszty nagrobek (troche zaniedbany!) Nowodworskiego w Koziegłówkach, zaraz za kaplicą cmentarną.
Mokari
Ostatnia8 miesiąc 3 dni temu edycja: Monika Pyrgiel od.
The following user(s) said Thank You: Krzysztof Łągiewka
Dziękuję za informacje o dalszych losach dworu w Osieku. Informacje o majątku Osiek i ich właścicielach znajdują się na stronach 38 i 39 niniejszego wątku. Posiadane przeze mnie wiadomości o majątku Osiek kończyły się na 1907 roku. Podejrzewałem, że po tej dacie zostały rozparcelowane, gdyż już później się o nich nie wspomina. Informacje podane przez Monikę tylko to potwierdzają.
Monika Pyrgiel w wątku tłumaczenia umieściła akt ślubu Gustawa Michaelisa i Ludwiki Nowodworskiej w 1887 r. w Koziegłówkach. Dokonałem jego tłumaczenia, które również tutaj niniejszym zamieszczam:
Nr 23 Osiek.
Działo się we wsi Koziegłówki 7/19.02.1887 r. o 5 po południu. Oświadczamy, że w obecności świadków Izydora Nowodworskiego, emeryta, byłego rewizora lasów rządowych, zamieszkałego w mieście Piotrków, 63 lat mającego i Jana Jaskólskiego … organisty, zamieszkałego we wsi Koziegłówki, 34 lat mającego, zawarty został religijny związek między Gustawem Michaelis, kawalerem, [protestantem - dopisek obok], gminnym sędzią, synem zmarłego Michała i żyjącej Wandy z domu Gibasiewicz małżeństwa Michaelis, lekarza Wojennego … w twierdzy Nowogieorgijewskiej, urodzonym w Nowym Dworze, a zamieszkałym we wsi Gzichów, lat 33 mającym z Ludwiką Nowodworską, panną, córką Ignacego i zmarłej Marianny z domu Grabowskiej małżeństwa Nowodworskich, zamieszkałą we wsi Osiek i Mysłów, urodzoną w mieście Warszawa, a zamieszkałą przy swoim ojcu we wsi Osiek, [lat 24 mającą - dopisek obok]. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Ogłoszono tylko jedną zapowiedź w Koziegłówkach w parafialnym kościele … o godzinie 12 w południe dnia 5(17) lutego tego roku, od dwóch pozostałych otrzymano zezwolenie władzy kościelnej 9 lutego tego roku za nr 310. Pozwolenie mixta religione [ślub międzywyznaniowy] od władz kościelnych 10 lutego tego roku za nr 310. Także pozwolenie otrzymano od … lutrowskiego … drugiego okręgu Piotrkowskiej Guberni 2 lutego tego roku za nr 1208. Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny ten obrzęd odprawił ksiądz Tomasz Pawłowski miejscowy proboszcz. Akt ten ogłoszony, przeczytany, przez nas, nowozaślubionych i świadków podpisany. Ksiądz Tomasz Pawłowski proboszcz parafii Koziegłówki.
Podpisy: Gustaw Michaelis nowo zaślubiony, Ludwika Nowodworska nowo zaślubiona, świadek Izydor Nowodworski, świadek Jan Jaskólski.
Akt dość trudny w odczytaniu z powodu niewyraźnego pisma. W niektórych miejscach nie byłem w stanie odczytać słowa więc wstawiłem trzy kropki.
The following user(s) said Thank You: Monika Pyrgiel