Przepraszam,że ponownie się wpisuję.
Do poprzedniego tekstu powinienem wpisać jeszcze jedno zdanie.
Nie stosowanie się do prośby admina utrudnia przeglądanie zbiorów z wykorzystaniem podstawowych funkcji arkusza kalkulacyjnego, takich jak sort czy filtr.
Z poważaniem
Janusz Kowalski
Panie Januszu
Nie dodaję już przesłanych plików z indeksami do biblioteki. W razie konieczności uzyskania takiego pliku, proszę się kontaktować bezpośrednio z autorem danej indeksacji. Ja poprzestaję na dodaniu zawartości do naszej bazy, wyszukiwarki.
Jeśli chodzi o kwestię zapisu, to w bazie jest tak: imię to jeden rekord, nazwisko kolejny itp. Dlatego imiona muszę mieć zapisane razem, np.: Anna Maria to jeden rekord, Kowalska z d. Nowak to drugi rekord.
Jeżeli te informacje są zapisane osobno, to przed importem do bazy muszę je połączyć.
Bardziej chodziło mi o zapisywanie imion i nazwisk osobno, bo zdarzają się zapisy "Anna Maria Kowalska" w jednym rekordzie i wtedy muszę to oddzielać.
Szymon Gruca
Ostatnia4 lata 4 miesiąc temu edycja: Szymon Gruca od.
Pan Szymon Gruca !
Zwróciłem się do Pana o włączenie zbioru, który do Pana dotarł. W liście zindeksowanych ksiąg oraz w wykazie nazwisk dane z tego zbioru zostały wykorzystane w bazie.
Jednocześnie
"Izabela Biś 1 rok 7miesiąc temu #3571Replied by Izabela Biś on topic Aktualnie indeksowane parafie. Witam !
Wysłałam indeksy małżeństw parafii Kłobuck za lata1828-1837.
Będę kontynuowała indeksację kolejnych roczników z tej parafii zgodnie z
wcześniejszym zobowiązaniem :
- urodzenia od 1868 w górę,
- małżeństwa od 1838 w górę,
- zgony od 1818 w górę.
W indeksach małżeństw, począwszy od roku 1826, zapisuję dodatkowo miejscowości
urodzeń małżonków. Iza Biś"
Moje uwagi dotyczące rozdzielania pierwszego Imienia od kolejnych dotyczy zbiorów przesyłanych przez osoby indeksujące.
Spotkałem się z takimi zapisami jak:
Ignacy Franciszek
Ignacy Teofil
Ignacy Kazimierz;
jeśli poszukuję osoby z imieniem Ignacy z wykorzystaniem FILTRA to taki zapis to uniemożliwia, rozdzielenie pozwoli wysortować imię Ignacy i pokaże Imiona przedstawione wyżej i równocześnie inne osoby z imieniem Ignacy w jednym wysortowaniu.
Kwestia połączenia dwóch kolumn to praktycznie działanie mechaniczne, nie powinno sprawiać kłopotu.
Rzeczywiście kłopotem jest łączenie nazwiska i imienia w jednej kolumnie, to również uniemożliwia w sposób prosty wykorzystywać te informacje.
Z pważanie
Janusz Kowalski
Przed chwilą przesłaliśmy indeksy dotyczące parafii św.Joachima w Sosnowcu Zagórzu:
urodzenia z lat 1901-1909, małżeństwa z lat 1901-1903 oraz 1907-1909, zgony z lat 1901-1903 i 1905-1909.
Pozdrowienia
The following user(s) said Thank You: Jerzy Bartnicki, Maria Nowicka-Ruman, Michał Mugaj, Danuta Mucha(Czarnecka), Barbara Piaskowska, Rafał Molencki, Michał Klimza
Dziękuję bardzo za nowe indeksy w swoim imieniu i myślę, że także w imieniu wszystkich genealogów. Robicie Państwo bezcenną pracę, która ogromnie ułatwia poszukiwania. Wyrazy uznania i serdeczne pozdrowienia.
B. Szwarcer
The following user(s) said Thank You: Maria Nowicka-Ruman, Wanda Paleczny z d. Gazda, Danuta Mucha(Czarnecka), Michał Urbaniak, Dirk Helmstädt
Wysłałam indeksy zgonów parafii Kłobuck za lata 1848-1857.
Będę kontynuowała indeksację kolejnych roczników z tej parafii zgodnie z wcześniejszym zobowiązaniem :
- urodzenia od 1878 w górę,
- małżeństwa od 1888 w górę,
- zgony od 1858 w górę
Iza
The following user(s) said Thank You: Jacek Tomczyk, Danuta Blachnicka-Łebek, Robert Kunert, Maria Nowicka-Ruman, Krzysztof Kucharski, Jan Karkutkiewicz, Mariola Rybak, Stanisław Jegier, Barbara Piaskowska, Michał Urbaniak and 4 other people also said thanks.