- Otrzymane podziękowania: 2
Klekoty - wieś w parafii Kruszyna - „wieś ,której już nie ma”...
- Adam Kordek
- Wylogowany
- Użytkownik
-
Dziękuję za te informacje!krzysztof0357 (Krzysztof Kucharski) napisał: Rodzina Cichoń przeprowadziła się do Broniszewa z Nowej Wsi. Stanisław Cichoń i Jadwiga Marszałek mieszkali na samym początku Broniszewa Nowego przynajmniej od 1899r. Na początku lat 1970 - ych dom ten miał nr.2 , wjeżdżając do Broniszewa od strony Kruszyny - Rusinowa, a sam Broniszew Nowy miał 53 numery / do tablicy z Broniszewem Starym /
W tamtym czasie mieszkał tam syn Stanisława i Jadwigi - Bolesław - wraz z rodziną. Z ich najstarszą córką Zofią w 1920r ożenił się brat mojego dziadka Franciszek.Nie byłem tam kilkadziesiąt lat, tak że i numeracja na dzień dzisiejszy jest już nieaktualna.
W tamtych latach rodzina Cichoń mieszkała przynajmniej w czterech miejscach .
Być może Stanisław kupił działkę dla któregoś z dzieci.

Rodzina jakiś czas temu poinformowała mnie o domu rodzinnym Stanisława i Jadwigi (ówczesny nr 2). Ostatecznie został on sprzedany rodzinie Rorat.
Dokopałem się również do umowy (niespisanej notarialnie) o sprzedaży przez Stanisława juniora i Czesława swoich udziałów "działki nr 15 z Folwarku Broniszew , który ma urządzoną księgę wieczysta nr hip. 30. w Sądzie w Radomsku", po zmarłym Stanisławie, na rzecz ich brata (a mojego dziadka ) - Bolesława Cichonia.
Wiem o dwóch miejscach zamieszkana członków mojej rodziny: pod nr 1(1A) i 2.
Dalej będę drążył temat
Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.
- Krzysztof Łągiewka
- Wylogowany
- Użytkownik
-
- Otrzymane podziękowania: 654
Mapa pod tytułem: Grunty folwarku Broniszew litera A. Sygnatura: 3229. Znajduje się w wydziale geodezji i kartografii starostwa powiatowego w Częstochowie.
Ta sama mapa znajduje się również w archiwum państwowym w Częstochowie w zespole akt: Hipoteka powiatu częstochowskiego, sygn. 7/420, k. 580.
Fotografie tej mapy w załączniku.
- Adam Kordek
- Wylogowany
- Użytkownik
-
- Otrzymane podziękowania: 2
- Krzysztof Kucharski
- Wylogowany
- Użytkownik
-
- Otrzymane podziękowania: 182
Być może chodzi o innego Konstantego .
Konstanty /C/ Hamala syn Jana Hamali i Julianny Dobosik - ur. Klekoty - Akt nr.109/1886 -par.Mykanów - zm.Broniszew Nowy - Akt nr.3/1932 - par. Kruszyna - prawdopodobnie jako kawaler, był bratem przyrodnim Jadwigi Marszałek córki Tomasza Marszałka i Julianny Dobosik.
Próbuję zrobić spis pierwszych mieszkańców Broniszewa Nowego, i wygląda mi ,że ślub Stanisława Cichonia / Nowa Wieś / i Jadwigi Marszałek /Klekoty / w 1899r to pierwsze wesele.
- Krzysztof Kucharski
- Wylogowany
- Użytkownik
-
- Otrzymane podziękowania: 182
- na podstawie art.107 ustawy z dn.23.03.1933r o częściowej zmianie samorządu terytorialnego Wojewoda Łódzki rozporządzeniem z dn.28.09.1933r postanawia zgodnie z Dz.U do miejscowości Prusicko jako gromady przyłączyć: Wólkę Prusicką,Folwark Prusicko,Leśnictwo Janów, PRZYSIÓŁEK KLEKOTY, Przysiółek Moczydła,Przysiółek Miroszowy, Przysiółek Puchy i Rybaki. / z nieoficjalnej strony gminy Nowa Brzeźnica /
- wynika z tego,że oprócz Leśniczego,w KLEKOTACH były jeszcze inne gospodarstwa.
- na aktualnej mapie gminy Nowa Brzeźnica widnieje wciąż miejscowość PUCHY - czyżby dalej była zamieszkana ?
- Krzysztof Łągiewka
- Wylogowany
- Użytkownik
-
- Otrzymane podziękowania: 654
A oto zamieszkane miejscowości i przysiółki jakie obecnie znajdują się w gminie Nowa Brzeźnica: Wólka Prusicka, Kuźnica, Płaczki, Orczuchy, Ważne Młyny, Gojsc, Prusicko, Jedle, Kaflarnia, Kolonia Gidelska, Miroszowy, Moczydła, Rybaki, Rzędowie, Zapole, Wierzba, Stara Brzeźnica, Trzebca, Zimna Woda, Stoczki, Płaszczyzna, Łążek, Dubidze, Dubidze Kolonia, Janów, Kruplin Radomszczański, Kruplin Średni, Kruplin Barbarówka, Kruplin Parcela, Kruplin Piaski, Pieńki Dubidzkie, Dworszowice Kościelne, Dworszowice Kościelne Kolonia, Konstantynów, Madera, Pieńki Dworszowskie, Nowa Brzeźnica. Wymieniony w spisie Janów to nie jest oczywiście ten Janów o którym pisałem powyżej, lecz osada należąca do sołectwa Dubidze.